Mobila tips för semestern

Nytta eller krångel med mobiltelefonen på semestern? Med dessa 9 tips, skyddar du dig mot stöld och minskar konsekvenserna om du tappar bort din mobiltelefon.

 

Mobiltelefoner är värdefulla men dess innehåll är guld värt - och din "livlina" när du är på resande fot. Nedan har du ett antal tips på hur du skyddar din mobiltelefon och dess innehåll, samt vad du bör göra om du tappar bort den.

The Secure Guide: Mobila restips

 
 1. Ha telefonen på kroppen

  Vi rekommenderar att du har din mobiltelefon i en säker ficka eller ett annat säkert ställe som inte är föremål för stöld. Låt inte mobiltelefonen ligga obevakad på cafébordet och om du ska bada, se då till att minst en i sällskapet vaktar mobiltelefonen och andra värdesaker.

 2. Använd ansiktsigenkänning eller fingeravtryck
  På allmänna platser bör du vara extra försiktig när du anger mobiltelefonens kod eller lösenord. Detta gäller inte minst när du är ute på en restaurang och din uppmärksamhet kanske är något sämre än tidigare på dag. Med ansiktsigenkänning och fingeravtryck är det bara du som kan öppna telefonen. Lägg till automatisk radering av innehållet i telefonen efter tio misslyckade försök.

 3. Uppdatera innan du reser
  Mobiltelefonens appar och operativsystem blir vanligtvis ännu säkrare varje gång de uppdateras. Resa inte utomlands med kända säkerhetshål på din mobil, utan uppdatera innan du åker.

 4. Roam like home – i Europa
  Anslut aldrig till öppna Wi-Fi-nätverk, varken i Sverige eller utomlands. Utomlands bör du också vara extra försiktig med att ansluta dig till stängda nätverk, såvida du inte har någon bra anledning att lita på nätverksägaren. Istället rekommenderar vi att du använder mobildata, som inom Europa (EU) har samma pris som hemma. Om mobila data kostar dig några extra kronor kan du alltid tänka att det är en billig försäkring mot dataintrång på mobiltelefonen.

 5. Öva på att nollställa telefonen
  Om mobiltelefonen är borta bör du ta bort innehållet så fort som möjligt. Vet du vilken webbplats du ska använda för att radera mobilen? Har du koll på användarnamn och lösenord? Använd en väns telefon eller ta dig till dator så fort som möjligt. Logga in, hitta din mobiltelefon, radera enheten!

 6. Spara bilderna i molnet
  Skydda dina fina minnen från semestern genom att spara bilderna i molnet. Oftast sker det automatiskt, men säkerställ innan du reser att bilderna finns lagrade på annat håll.

 7. Var misstänksam mot e-postmeddelanden du får när du har tappat bort din telefon
  Google och Apple skickar inte e-postmeddelanden som ber dig att ändra ditt lösenord efter att du har tappat bort din mobiltelefon. Klicka därför inte på länkar i e-postmeddelanden som ber dig att göra det, även om det ser ut som om det är skickat från Google eller Apple. Logga i stället in på ditt Google- eller iCloud-konto via webben.

 8. Skaffa ett tvilling-SIM-kort
  Om du tappar bort din telefon när du är utomlands så försvinner SIM-kortet vanligtvis på samma gång. Det kan då vara svårt att återfå kontakten med  personer du behöver kommunicera med. Har du däremot ett tvilling-SIM-kort på ett säkert ställe kan du alltid köpa en ny telefon på plats och snabbt komma igång. Enklast ordnar du detta via operatörens webbplats eller genom att ta kontakt med oss på Techstep.

 9. Använd mobilen som din "livlina"
  Förmodligen kommer din mobiltelefon inte att bli stulen i sommar. Så låt mobiltelefonen vara din högra hand: Spara telefonnummer till vårdcentralen, giftinformationscentralen, banken, försäkringsbolaget och andra kontakter som kan vara viktiga. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har skapat appen Krisinformation.se som kan vara bra att ha för att snabbt få information om samhällsstörningar och andra viktiga meddelanden till allmänheten. Och har du barn som inte är vuxna? Då kan det vara en god idé att aktivera positionsdelning, så att det blir enkelt att hitta varandra.

Trevlig sommar!