Ökad säkerhet med Android Enterprise

Redan i december 2017 meddelade Google att den tekniska lösning som användes för att hantera Android-enheter skulle avvecklas och ersättas av en ny teknik kallad Android Enterprise. Den nya lösningen skulle bli ett krav i samband med lanseringen av Android 10 under 2019.

Techstep - Android-05

Mobil strategi för en enkel integration

Google har nu lanserat Android 10 och hårdvarutillverkarna jobbar febrilt med att anpassa den nya Android-versionen till sina mobila enheter. I takt med att allt fler enheter får stöd för Android 10 så förändras också hanteringen av enheterna, jämfört med hur man har hanterat dem tidigare. Det är därför bra att redan nu skissa på en strategi för hur man på bästa sätt integrerar Android 10-enheter i verksamheten.

 

Valfrihet och mångfald med Android Enterprise Recommended

Android 10 erbjuder många nya och smarta funktioner. Bl.a. är hanteringen av Android-enheter mindre fragmenterad, vilket innebär att man kan blanda enheter av olika fabrikat utan att förlora funktionalitet såsom managering och fjärrstyrning. Eftersom dessa funktioner nu är inbyggda i själva operativsystemet, kan tillverkarna fokusera på att utveckla andra smarta lösningar istället. För att hitta rätt i djungeln av Android-enheter, har det även tagits fram en standard som kallas ”Android Enterprise Recommended”. Detta är en märkning som garanterar full funktionalitet, lovar regelbundna säkerhetsuppdateringar i 3 år och möjliggör ”Zero Touch Enrollment” (automatisk uppstart av mobila enheter). Utöver det finns tillverkare som kallar vissa versioner av sina enheter för ”Enterprise Edition” som erbjuder liknande funktioner. Ett bra exempel på detta är Samsung, som med sina Enterprise Edition-enheter garanterar säkerhetsuppdateringar som sträcker sig längre än 3 år och dessutom erbjuder en automatiska uppstarts-tjänst, Knox Mobile Enrollment. I tillägg till detta erbjuder Samsung flertalet tjänster för att hantera en större mängd funktioner i de mobila enheterna, något som är uppskattat i hårt reglerade branscher som exempelvis, bank och finans och statliga myndigheter.   

 

Kraftfulla funktioner med Android Enterprise-tekniken

  1. Automatisk installation av applikationer från Google Play (utan Google-konto)
  2. VPN på app-nivå (Per-App VPN)
  3. Konfiguration av applikationer via AppConfig (öppen standard)
  4. Säkra ”containers” på OS-nivå (EMM-leverantörer behöver ej bygga ett eget skydd runt sina appar)
  5. Automatisk uppstart och registrering av enheter från olika leverantörer (Zero Touch Enrollment, Knox Mobile Enrollment)

 

En kompetent mobil plattform med säkerhet i fokus

Android-plattformen har under de senaste åren genomgått stora förändringar, framförallt när det gäller säkerhet. Google har designat en ny arkitektur för plattformen, vilket inneburit snabbare uppdateringar av både säkerhets-patchar och större OS-uppdateringar. De har också lanserat funktionen ”Google Play Protect”, en tjänst som skannar applikationer på den mobila enheten och varnar om exempelvis osäkra appar upptäcks. Som ett resultat av denna utveckling har Android-plattformen fått höga betyg i oberoende rapporter om säkerhetsnivåerna för mobila operativsystem.

Techstep - Google Play ProtectDet faktum att det finns flertalet Android-modeller i olika prisklasser möjliggör att organisationer kan hitta rätt formfaktor för just sin verksamhet.

Fördelarna är alltså många och tillsammans med en kraftfullt EMM-lösning har Android utvecklats till att vara en mycket kompetent plattform för det mobila kontoret.

 

Nyfiken på hur du kan framtidssäkra dina Android-enheter?

Kontakta oss så hjälper vi dig att dra nytta av alla funktioner och fördelar som erbjuds i Android Enterprise och säkerställer att dina enheter kan manageras även med Android 10.

Kontakta oss